Like my Painting 2017

Amateurschilders en tekenaars krijgen hun eigen platform

Sinds 2016 is er de Stichting Stimulering Amateur Schilderkunst (SAS), die streeft naar meer erkenning en zichtbaarheid van amateurkunstenaars. Stichting SAS helpt hen (nog) meer plezier aan hun hobby te beleven, de kwaliteit van hun werk te verbeteren en hun creativiteit in te zetten voor de samenleving.

Hiertoe neemt de stichting een groot aantal initiatieven. Een daarvan is Like My Painting (likemypainting.nl) een wedstrijd die mensen oproept hun beste werk op Facebook te zetten. Het aantal likes wordt medebepalend voor de uitslag. De jury bestaat uit experts en wordt voorgezeten door de gerenommeerde kunstenaar Sam Drukker. De prijzen bestaan uit materialen, masterclasses en deelname aan een expositie in een museale instelling.

Winnaars vakjury 2017

1. Ans Beele
1. Ans Beele
Mijn vader op de motor: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . In gemakkelijke, tonale toets is een portret geschilderd van een trotse man, poserend op zijn motor, zijn dochter achterop zittend. De schilder is vermoedelijk het meisje, de man haar vader. Enerzijds voel je de nostalgie van het fotoalbum naast de persoonlijke familieband, tegelijkertijd linkt het werk naar eigentijdse (Vlaamse) figuratie. Een ontroerend schilderij en terechte winnaar.
Facebook pagina
2. MARTIN BOER
2. MARTIN BOER
Trouwe Viervoeter : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . De jury werd geraakt van dit ogenschijnlijk naïef geschilderd portret van een hond. Dit Iconisch werk stak met kop en schouders boven de vele ingezonden dierenportretten uit. De eenvoudige en centrale compositie werkt krachtig en confronterend terwijl de ingehouden en liefdevolle toets tot een enorme intensiteit leidt. Dit ontroerende portret toont een grote betrokkenheid bij een alledaags onderwerp.
Facebook pagina
3. HARRY SOEPENBERG
3. HARRY SOEPENBERG
Besneeuwde oevers langs de Regge: . . . . . . . . . Dit panoramisch winterlandschap schaarde zich onmiddellijk bij de technisch beste inzendingen. Hier is een schilder met kennis van compositie, tonaliteit en kleur in staat een ruimtelijke en atmosferische werkelijkheid te veroorzaken. De kou en stilte zijn voelbaar in dit weidse landschap.
Facebook pagina
4. GEERT-JAN VAN HOEK
4. GEERT-JAN VAN HOEK
Mijn Paradijs: . . . . . . . . . . . . . . . . . . De jury was onder de indruk van deze pastiche en herinterpretatie van het schilderij uit het Mauritshuis dat Peter Paul Rubens en Jan Breughel de oudere samen maakten van de zeventiende -eeuwse schilderkunst. In een overdaad aan beeld, collageachtige elementen en verfijnde techniek toont de schilder zijn Paradijs zijn grenzeloze fantasie. Een even knap als speels werk waar men blij van wordt.
Facebook pagina
5. JUST FRANS
5. JUST FRANS
Leonard Cohen : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . De schilder betuigt zijn bewondering voor het leven en oeuvre van Leonard Cohen in dit illustratieve werk. Onderwerpen uit zijn muzikale leven buitelen over elkaar heen in deze strip achtige wereld die ook een glas-in-lood ontwerp zou kunnen zijn. Een grafisch en tekenachtig sterk werk die indruk maakt.
Facebook pagina
6. AGEE GLAS
6. AGEE GLAS
Childhood : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Fris en eigentijds oogt dit portret van een meisje met pop. Confronterend in compositie en even gedurfd als brutaal in kleur. De bron lijkt uit het familie album te komen, de uitvoering uit 2017. Een sterk werk met optimistische geest.
Facebook pagina
7. WIEBE BIJKER
7. WIEBE BIJKER
Paviljoen, Noorderplantsoen Groningen: . . . . . Een naturalistisch park-gezicht met centraal gelegen Paviljoen. Levendig beeld, eenvoudig van toon en kleur maar zeer consciëntieus geschilderd. De ruimtelijkheid in de kastanjeboom, de drukte bij het gebouwtje of de schaduwpartij over het pad op de voorgrond, alles is even kundig als gelijkwaardig behandeld.
Facebook pagina
8. NICOLETTE GERRITSE
8. NICOLETTE GERRITSE
Kippenwacht: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Volkomen gek is deze inzending van een naïef maar naturalistisch geschilderde Nachtwacht met op de voorgrond twee illustratieve kippen. Wat gaat er om in het hoofd van deze schilder met bovendien compositorische en grafische kwaliteiten? De jury had een plezierige middag.
Facebook pagina
9. CHRISTEL DE RIJK
9. CHRISTEL DE RIJK
Bull Mastif : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Een confronterende compositie van een fijn uitgevoerde hondenkop. Geconcentreerd werk van een goede kijker met een groot geduld. De verfijnde krijttechniek (?) weet de tekenaar tot realistisch grote hoogte te brengen.
Facebook pagina
10. TON WILLEMS
10. TON WILLEMS
The Boss : . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . In dit vlotte portret van Bruce Springsteen zien we een goede schilder aan het werk. Makkelijke toets, goed van vorm, kleur en compositie. De hoekigheid in vormentaal geeft het schilderij kracht. Hij weet niet alleen de verf maar ook de geportretteerde tot leven te brengen.
Facebook pagina

Sponsoren